Stadshuset

Stadshuset Stockholm

Stadshuset i Stockholm, beläget på Kungsholmen i nedre Norrmalm, räknassom landets största konstnärliga projekt under 1900-talet och invigdes 1923. Med sina 250 kontor är denna unika byggnad säte för Stockholms styrelse och förvaltning, men också, vid sidan av Globen, en välkänd symbol för Stockholm. Och symbolernas symbol är Tre kronor, Sveriges heraldiska nationalsymbol som kröner det 106 meter höga tornet på Stadshuset.

Det är Ragnar Östberg, räknad som den svenska nationalromantikens främsta arkitekt, som legat bakom det mesta av utformningen av Stadshuset. Östberg sägs ha inspirerats av såväl norditaliensk byggnadskonst som svensk tegelgotik.

En av de mest välkända platserna i Stadshuset är Blå Hallen, där den årliga Nobelfesten hålls varje år. Blå hallen är 1526 kvadratmeter stor och inredd i mörkt tegel. Dock var den ursprunliga avsikten att väggarna skulle vara just blåmålade, därav namnet. I Rådsalen sammanträder Stockholm stads 101 kommunfullmäktige, en magnfik sal inredd med möbler från bland annat Carl Malmsten.

2 Hotell i nära Stadshuset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)