Östermalmshallen

Östermalmshallen

Egentligen är Östermalmshallen, beläget på Östermalm nära Stureplan, något av en paradox. Å ena sidan är kulturen och hela tanken med Östermalmshallen diamentralt motsatt snabbmat. Här är tanken snarare att du ska kunna handla de bästa råvarorna Sverige har att erbjuda, färskt, fräscht, unikt och exklusivt – och inte sällan med en rejäl prislapp därtill. (Eller som man brukar säga: ”smakar det, så kostar det”.)

Å andra sidan är det inte så välkänt att hela konstruktionen som är Östermalmshallen byggdes på bara åtta månader. Det är alltså inte fel att hävda att Östermalmshallen som byggnad är något av ett hastverk. Intressant är dock att Östermalmshallen vackra konstruktion i gjutjärn numera anses som ett av de finaste byggnadsverk från 1800-talets slut. En stor del av inspirationen till hallens utseende sägs vara hämtat från Eiffeltornet och dess magnika pelar i gjutjärn, vilka är svåra att inte lägga märke till i Östermalmshallen. Så även om det är frågan om ett hastverk, så är det ett otroligt vackert och ambitiöst sådant.

Östermalmshallen invigdes 1888 av kung Oscar II, skapad av arkitekt Isak Gustaf Clason och konstruktören Kasper Salin. Hallen renoverades 1999, helt med fokus på att behålla den gamla grunden och känslan. Det finns ingen annan plats i Stockholm där du hittar så mycket exklusiva delikatesser som i Östermalmshallen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)