Kungliga Slottet

Kungliga slottetBeläget på Stadsholmens krön har det enligt historikerna legat slott- eller försvarsbyggnader sedan 1000-talet. Begynnelsen till dagens slott är Tre Kronor, borgen som successivt växte fram under 1200-talet men det var först under 1300-talet som den blev kungens hemvist. Under 1600-talet transformerade Vasakungarna byggnaden till en renässansslott, men detta brann ner 1697. Istället för detta slott började arkitekten Tessin d.y att bygga det nya slottet i ett slags för den tiden modern blandning av romersk, fransk och italiensk stil. Först år 1754 flyttade kung Adolf Fredrik in i det slott som än idag är Europas största kungliga palats med sina 608 rum.

Kungen och drottningen bor inte på Slottet idag, men har sina arbetsplatser där, och det här också på Slottet som audienser och kungaparets officiella representation äger rum.

Besöka kungliga slottet

Slottets visningar ger turisten goda möjligheter att botanisera bland dess magnifika salonger och överdåd av konstverk och exklusiva inredningsföremål. Ska du på rundvandring rekommenderar vi att du också får en titt på Rikssalenoch Slottskyrkan, både med en helt unik och överväldigande dekor. Till Slottet hör också Gustav den III:s Antikmuseum, Museum Tre Kronor, Skattkammaren med Sveriges Riksregalier och Livrustkammaren, som är Sveriges äldsta museum.

5 hotell nära Kungliga Slottet

 • Radisson Blu Strand Hotell, ca 0,5 km till Slottet
 • Hotell Sheraton Stockholm, ca 0,7 km till Slottet
 • Hotel Diplomat, ca 0,85 km till Slottet
 • Hotel Hornsgatan , cirka 1 km till Slottet
 • Hotel Stureplan, ca 1,2 km till Slottet
 • VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)