Kungliga Operan

Kungliga Operan Stockholm

Kunliga Operan vid Gustav Adolfs Torg invigdes 1782, Denna första variant av Operan i Stockholm var dock en relativt undermålig variant, sättningsskadat och brandvådligt, varför arkitekten Axel Anderberg fick i uppdrag att skapa ett nytt och mer modernt Operahus. Detta uppdrag överlämnades fix och färdigt till Staten 1898.

Designen och färgsättningen i byggnaden har uppenbara drag och likheter med Kungliga Slottet och Riksdagshuset. Flera detaljer och drag går igen i samtliga tre byggnader. Den vackra trappan sägs ha inspirerats från Operan i Paris och i Guldfoajén har Carl Larsson stått för utsmyckningen.

Idag är Kungliga Operan inte bara en av våra två nationalscener, utan även den institution som får mest ekonomiskt och kulturellt stöd. Det kommer kanske inte som någon överraskning att Operan med tillhörande solister, kör, balett och musiker, är den mest ekonomiskt krävande konstart som finns. Men det finns också en annan sida, där Kungliga Operan idag är mer populär än någonsin, med ökande biljettintäkter och större publiktillströmning än tidigare. Kanske beror det på att Kungliga Operan i allt högre grad blivit en angelägenhet för ”gemene man”, något som Operan i flera avseenden jobbat aktivit för att uppnå under hela 2000-talet.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)