Gamla stan

Gamla Stan är en av Stockholm mest kända stadsdelar och enligt gängse uppfattning också en av stadens mest stämningsfulla, laddad med historik och ursprung från tiden när Stockholm grundades. I Gamla stan finns något för alla. Från shoppinggatornas myllrande commers, souvenirbutiker och antikvariat till de praktfulla palatsen, kyrkorna och museerna. Men här finns också ett lystmäte för dig som gillar god mat och dryck, med alla restauranger, barer och kaféer inhysta i, minst sagt, unika byggnader. Här samsas medeltida källarvalv med de ringlande, mysiga gränderna som ger en tydlig remniscens från Bellmans dagar.

Gamla Stan

Å andra sidan är det inte helt enkelt att se 1700-talets Gamla Stan framför sig när man promenerar i denna prydligt renoverade och pittoreska stadsdel. Sommartid är Gamla stad fylld av turister, och småbutikerna i de gamla husen skyltar med hantverksprodukter, kläder och prydnadssaker. Den smuts och röra av ölskänker och nedgångna människor som präglade Bellmans århundrade i Stockholm är numera ett minne blott.

Från Gamla stan leder gångar och broar till Riddarholmen med sina anrika palats från 1600-talet samt kyrkans kungliga gravkor och Helgeandsholmen med sin elegans från 1900-talet i form av Riksdagen. Andra sevärdheter och turistmål i Gamla Stan är Medeltidsmuseet, Stockholms Postmuseum, Livrustkammaren, Storkyrkan, Riddarholmskyrkan, Tessinska Palatset och Kungliga Myntkabinettet.

Västerlånggatan är Gamla Stans populäraste shopping och vimmelgata, många benämner det som stadsdelens ”halspulsåder”, för att beskriva dess rikliga omfång av turism och flanörer. Västerlånggatan har vidare ett utbud som går långt utöver sedvanliga souvenirbutiker och som bör upplevas med mycket tid och tålamod tillhands.

Hotell Gamla Stan

Önskar du ett hotell i Gamla Stan eller i närheten av gamla stan? Då ska du kika in på följande sida om hotell i Gamla Stan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)